Възпитавай отрока си…

laкаббалист Михаэль ЛайтманПравилото „възпитавай  отрока си според неговия път“ съвсем не означава задоволяване във всичко. Напротив, този подход е много строг. „Съгласно неговия път“ означава съгласно наклонносттите му.

Ако детето има способности в математиката, то аз го изпращам в математическа школа и по всякакъв начин го заставям да се учи, без всякакво облажване.

А този, който е способен в танците, нека се учи в балетен кръжок според съответния режим. „Съгласно неговия път“ съвсем не означава „това, което му се иска“. А къде „се възпитава отрокът“?

На децата трябва да се дават само положителни примери. Тъй като се раждаме в егоистична природа, както е казано от Твореца: „Аз създадох злото начало“, срещу което не е създадено добро начало, а само светлината на поправянето, която се предизвиква от занятия по кабала.

Затова, когато показваме на човека нещо лошо и казваме, че така не трябва да се постъпва, той не се съгласява: това е лошо, но аз искам! Той не свързва думите с постъпките:  казва, че това е лошо, но го прави.

Затова не си струва да се показват на децата отрицателни примери, наред с положителните примери, за да направят избор. Те никога няма да изберат доброто, защото съгласно своята природа, винаги ще ги влече лошият пример и действие, въпреки многочислените поучения.

А чрез това, че те виждат само положителни примери и ги обсъждат под различна форма, ние постепенно ги водим към добро. Навикът става втора натура.

Какво се смята за положителен пример? – Доколко всеки е свързан с групата, въодушевява своите другари, действа заедно с тях – в това той е пример. И децата трябва да знаят, как да измерят себе си по отношение на групата и своите действия.

За това трябва да им дадем скала на постижението, иначе детето не знае как се оценяват постъпките му. При отдаването в групата трябва да има външен израз, който може да се използва като инструмент за измерване.

От беседа за възпитанието, 03.12.2010

[29217]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: