Вглеждайки се в лицата на кабалистите

Въпрос: Ако кабалист, четящ “Учение за десетте сфирот“, изпитва огромно духовно наслаждение, то защо това съвсем не ви личи външно? Защо вие обратно, изглеждате така спокоен?

Отговор: А вие какво искате да видите, какви преживявания на кабалиста, – външни емоции? Разбираемо, ние сме свикнали, на хората външно да им личи какво те преживяват. Но това не е така, когато става въпрос за истинско духовно впечатление.

Работата е в това, че вие за сега все още получавате впечатление от духовното във вид на обкръжаваща светлина, в своите егоистични келим, или само малко просветление във вече готовото въплъщение на Хасадим свише, благодарение на екрана на висшия.

И поради това вие или въобще не чувствате и не разпознавате тази светлина, или я усещате – но като някакво материално наслаждение и затова вашите впечатления могат да се усетят външно.

Но в човек, получаващ духовно наслаждение от отдаването, това външно изобщо не се проявява! Тъй като цялото това огромно наслаждение той приема вътре във въплъщението, създадено от обратната на него сила. И те се възпират един друг – пряката светлина се облича в обратната светлина и в желание, което е съкратено. И затова е съвсем незабележимо външно.

По тази същата причина нормалният човек не усеща духовния свят.

От урока по „Учение за Десетте сфирот“, 06.12.2010 г.

[28928]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: