Чай с английската кралица

каббалист Михаэль ЛайтманСъществуват два вида авиют (дебелина на желанието), който можем да придобием: авиют от страната на кли и авиют от страната на светлината.

Авиют от страната на кли – това е липсата на неговото напълване – хисарон, глад, апетит. А авиют, който идва от страната на светлината – това е осъзнаване на важността на Твореца, разкриването на Неговото величие.

Светлината слиза и разширява твоето кли, извисявайки Даващия светлина в твоите очи. Именно за сметка на този авиют си струва да се издигнеш.

Да кажем, ако някой ме е поканил на гости и ме е нагостил с чай и сладкиши, аз не виждам в това нищо особено. Но изведнъж узнавам, че той е много важен и влиятелен човек. И тогава тази визита придобива за мен съвършено друго значение!

Премиер-министърът на Великобритания, Б. Дизраели, е описал в своите спомени, как веднъж кралицата го е поканила в двореца на чай. Дотогава е беседвал с нея много пъти, но именно на тази „чашка чай” той е придал такова голямо значение.

С други думи, на човек винаги му прави впечатление не какво, а от кого той получава.

Въздигайки благодарности на Твореца, ти разширяваш своите духовни съсъди. Ти още повече се приближаваш към Него, признаваш Неговата важност и величие. В твоите очи нараства излизащото от Него светене и това създава в теб допълнителни келим.

От урок по статия от книгата „Шамати”, 19.11.2010

[27285]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed