Формата на материята създадена от мен

каббалист Михаэль ЛайтманСтремежът ни отделя от Твореца, прави ни подобни на Него и ни превръща в хора. В крайна сметка, Творецът е създал желание като нещо от нищото, и нищо повече. От творението се очаква да се развие и да добави своето желание към светлината, към отдаване, единство и любов, които са свойствата, присъщи на Твореца.

Желанието, което творението добавя към онова, което му е било дадено по природа (желанието да се наслаждава, да знае) се нарича стремеж (иштокекут). Точно към това ние се отнасяме като към „Аз”: Аз постигам моето желание. Моята независимост от желанието ми, което е било създадено от Твореца, се измерва според този стремеж: към какво се стремя, как развивам моя стремеж, от къде получавам допълнително желание?

За да помогне на творението, Творецът е разбил обединеното желание, което е създал, на много парчета и е включил Неговата искра, Неговото свойство, което е точката в сърцето, във всяко парче. Затова всеки един има желание да получава наслаждение и искра стремеж към нещо по-висше. И понеже и двете идват от Твореца, не може да кажем, че „аз” съществува.

Така че от къде мога да получа допълнително желание, според което ние изобщо съществуваме? Мога да го получа от свързване с други хора, когато приемам техните желания и ги свързвам в себе си!

Когато правя това против моята природа като се съпротивлявам и боря с нея, влагам усилия в нея и преодолявам пречки, тогава свързаните части (близките и далечните) се считат за част от мен. Те подсилват моето желание за целта и се наричат стремеж. Само според величината на стремежа можем да кажем, че аз съществувам, че съм независим и че мога да чувствам неща, защото създавам това желание като добавям недостиг към себе си.

Ето защо е стремежът, а не само желанието, което съставя кли на получаване на удоволствие и разкриване на Твореца. Желанието е материята, създадена от Твореца, докато стремежът във формата на материя, която аз добавям: каквото искам от тази материя, на което ниво и в каквато величина.

От програмата „Кабала за начинаещи”, 15.11.2010

[26786]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed