Творецът и Израел в изгнание

„Аз ви наказах с изгнание, но ако кажете, че Аз съм ви оставил, то не, Аз съм с вас” (Книгата Зоар, гл. ”Бехукотай”, п. 49).

Въпреки че ние говорим за действия ”не заради наградата”, всъщност такова действие в природата не може да има.

Ние винаги се нуждаем от възнаграждение като енергия за действие. Наистина, само безумните и малките деца действат безцелно.

Но нашата цел е да достигнем разкриването, да видим истинското състояние, да разберем неговите причини, да осъзнаем своето място. Необходима ни е истината в пълния обем, тук и във всички светове.

Разкриването на тази истина е разкриването на Твореца. Това е нашето възнаграждение. Така и се определя същността на науката кабала: разкриване на Твореца от творенията в този свят.

Ние се устремяваме към най-великата награда, но я намираме не във вид на егоистично напълване, а в своя устрем от лъжа към истина.

Целият ми живот може да изглежда пълен с изобилие, със сладост, с прекалена сладост до прилошаване. Но заедно с това, аз чувствам опустошение, защото истината не е в това. И тогава променям целта: вместо прякото напълване със сладост искам да намеря пълната истина.

Не е лесно да достигна това . На иврит думата истина се състои от три букви: אמת. Алеф – първата буква на азбуката, Мем означава Бина, свойството отдаване, Тав – последната буква на азбуката.

С други думи, всички мои свойства трябва да се сплотят около Бина, намерение заради отдаване, и тогава аз ще разбера какво е това да разкрия Твореца.

Истината е критерий за моето изгнание. Ако виждам, че се намирам в изгнание по отношение на истината, означава, че съм в изгнание по отношение на Твореца.

Нали във финалното, желано състояние ние сме обединени, слети, споени в единен, съвършен, нескончаем зивуг. А това означава, че сега ние двамата пребиваваме в нежелано състояние – с други думи, и аз, и Той се намираме в изгнание.

От урока по статия на Рабаш, 03.11.2010

[25772]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed