Стремете се – и ще постигнете!

каббалист Михаэль ЛайтманЗоар, глава “Бешалах”, п.212: “В часа, когато той реши да слезе на земята, за да се въплъти в тяло, в коляното на Леви, бяха поставени 425 свещи за Царя, Зеир Анпин, и 425 установени закона съпровождат този дух, Моше, на мястото му.

Когато излязъл в света, засветила хей – Шхина пред него, – и домът се напълнил с нейното сияние”.

… Чета Зоар – и не разбирам нито дума. Може би не знам иврит, а даже и да знам думите, не разбирам за какво говорят. Дори да са ми известни тези цитати на кабалистите, откъде мога да знам за какво говорят? Те разказват за съвършенно друга реалност, за която нямам ни най – малка представа.

Четейки Зоар, ние нищо не знаем. Ние само желаем, всичко, което сме прочели в тази Книга, да се въплати в нас.

Кабалистите, авторите на Книгата Зоар – раби Шимон и неговите ученици, разкрили между себе си толкова силна, правилна връзка, че са постигнали усещане за света на Безкрайността, са описали в тази Книга своите постижения – подобно на пътешественик, който описва всичко, което усеща и вижда наоколо.

Така кабалистите пишат за висшия свят без да изпитват някакви проблеми, та нали те се намират там.

Тук няма никакви премъдрости. Мъдростта (Хохма) на кабала – това е светлината Хохма, обличаща се в светлината Хасадим. Това е виждане, съзерцание. И ние също трябва да се стремим към това –и тогава ще разберем, за какво става дума в Зоар.

Затова не трябва да бъдеш умен, не трябва да бъдеш учен, трябва да се стремиш да променяш себе си, за да усетиш, какво ни е предал раби Шимон.

От урока по Книгата Зоар, 29.10.2010

[25292]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed