Светът зависи от мен

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Колко човека трябва едновременно да бъдат в намерение, за да се разкрие духовната връзка?

Отговор: Единствено аз. Ако аз разкрия собственото си желание да се обединя с другите, тогава ще разбера, че те вече са обединени. Но на мен ми се е струвало, че те не пребивават в единство, и че аз трябва да работя над тях, а те над мен. Но всичко това – е само относително мен.

Докато не съм поправен, аз разкривам в тях своята негодност, – и работя над тях, за да ми повлияят те и да ме укрепват. За сметка на тяхната поддръжка аз поправям себе си – и тогава забелязвам, как и те стават по-поправени. Защото всеки съди другите според собствените си грешки.

Излиза, че аз трябва де се грижа единствено за собственото си поправяне. А какво става с другите? Когато аз виждам, че светът е разбит, – аз съм длъжен да го поправям. Това значи, че аз изправям себе си.

В такъв случай, ако аз се отнасям към другите с намерение заради отдаване, аз не ги виждам в разбито състояние, а виждам в тях Шхина, разкриването на Твореца, изпълващ целия свят.

От урока по Книгата Зоар, 21.11.2010

[27298]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed