Поставете филм по заявка на зрителите

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Не разбирам какво е това желание, съсъд за светлината ли?

Отговор: Нас в света ни обкръжават едни сили. Ако искам да повдигна тон метал, спрямо тази сила на тежестта от един тон аз трябва да приложа мъничко повече от тон усилия.

Получава се, че съществуват две сили: сила на тежестта – сила на материала, благодарение на която той съществува, и сила, с която аз въздействам върху него.

Даже нормалната физика вече признава, че не съществуват частици материал – съществуват само сили, някакви вълни. И желанието за наслаждение, материалът на творението – това също е сила.

Така я откриваме, така я усещаме – защото ние чувстваме само силите. Защо чувствам някакъв предмет: неговият цвят, обем, тегло, температура? Аз така усещам силите, въздействащи на моите сензори, и рисувам на самия себе си предмета, съгласно своите усещания.

И кабала казва: всички милиарди сили, запълващи мирозданието –всъщност са само две сили: сила на получаването и сила на отдаването, една срещу друга.

А аз, третият, се намирам по средата между тях и трябва да построя себе си от тези две сили, като Твореца. От Твореца идват тези две сили: материал и намерение, и от тях аз трябва да създам себе си по Негово подобие.

Нас ни заобикалят само сили, които действат върху нас и ни рисуват картината на света. Сега аз живея във филм, който прожектират в мен, вътре в моя материал.

И тази картина възниква от съчетанието на силите – както електромагнитните сили рисуват изображение на монитора на компютъра.

Само че, в мен картинката е по-качествена – триизмерна, жива, осезаема. Казват, че скоро ще има подобно лазерно кино– няма проблем да се направи, след като всичко това са просто сили.

Но ние толкова сме привикнали към своя филм, че той ни се струва реалност. В момента, в който започнем поне малко да се отделяме и да излизаме от него, всичко придобива друг смисъл.

И най-важното, ти виждаш, че можеш да промениш този филм! Искаш да гледаш друго кино – моля! Тези сили са в твоите ръце.

Това е, на което се учим в кабала.

От урока по “Бейт Шаар а-Каванот”, 28.11.2010

[27967]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed