Ползата от взаимното включване

Баал аСулам, „Шамати”, статия 33, Жребият на Съдния ден и Аман” (със съкращения)

Казано е: „Удостои се – стана праведник, получи своята част и частта на другия в рая. Провини се – стана грешник, получи своята част и частта на другия в ада”.

Смисълът на това изречение е, че човек поема в себе си  лошото от целия  свят. И затова е създаден целия свят с много хора, и всеки е със свои мисли и възгледи. И всички се намират в един свят специално, за да може всеки да възприема всички мисли на другите.

Благодарение на това, когато човек се устремява към висшия свят, взаимното включване ще му е полезно. Защото, желаейки да се върне към Твореца, човек е длъжен да склони себе си и целия свят към чашата на опрощението, тъй като самият той е проникнат от всички възгледи и странични мисли на целия свят.

В този смисъл са думите: „Провини се – стана грешник, получи своята част и частта на другия в ада”. С други думи, когато е бил още грешник, както е казано – „провини се”, той е имал своята част от противоречията и страничните мисли. А освен това, той е включвал частта на другите в ада, т.е. бил е проникнат с всички възгледи, на всички хора в света.

Затова, когато след това станал праведник, който се „удостоил”, тоест след като се върнал към Твореца, скланяйки себе си и целия свят към чашата на опрощението, тогава, той вече има своята част и частта на другите в рая.

Тъй като е длъжен да привлича висша светлина и за страничните мисли на всички хора в света, защото се е проникнал от тях и трябва да ги склонява към чашата на опрощението. Това става, както е казано, именно чрез привличане на висшата светлина върху съсъдите на всички.

И макар, самите те да не могат да получат светлината, която той е привлякъл за тях, тъй като нямат готови  келим(съсъди), но той привлича също и за тях.

…И затова ни трябва толкова голям свят с много хора – за да може всеки да се включи в другите. Оттук следва, че всеки отделен човек се прониква от мислите и желанията на целия свят. И по тази причина, човекът се нарича „малък свят”.

[27387]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed