Мистицизъм или сила на живот

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Хора, които са нови в Кабала, са изненадани от думата „светлина” и я асоциират с нещо мистериозно.

Отговор: Висшата светлина е жизнена сила, която ни оживява като слънчевата светлина, от която зависят животът и здравето ни. Затова висшата сила също се нарича „светлина”. Както слънчевата светлина „съживява” нашия материален живот, така и висшата светлина ни предава духовното.

Цялата система, която работи в този свят (земята, слънцето, луната), съответства на работата в света Ацилут, от където произхождат всички влияния, и където светлината Хохма (мъдрост) се облича в светлината Бина и се спуска до нашите души. Това е причината, поради която духовните обекти имат такива имена – в съответствие с „езика на клоните”.

Висшата светлина, както слънчевата, ни носи живот. Но в този свят не сме заобиколени от истинската светлина. А сме обгърнати от светлината, която оживява нашата „белтъчна материя”, поддържа нашия метаболизъм, и по този начин ни позволява да останем живи приблизително 70 години.

Стремим се да получим истинската светлина, която осветява душите ни, и която е способна да ни даде вечен, съвършено напълнен живот. Мъдростта Кабала е метод за привличане и получаване на тази светлина от човек. Когато човек получи светлината, това означава, че той е постигнал мъдростта Кабала, която оживява онези, които са я овладели.

Нашият живот се спуска от светлината Хохма. Светлината Хасадим (милост) представлява поправяне, но всеки човек в този свят копнее да се напълни със светлината Хохма. Затова науката Кабала носи името „мъдростта на получаване”, тъй като тя ни учи как да получим светлината Хохма.

Забранено е да получим светлината Хохма пряко, а само в светлината Хасадим. Затова учим как да облечем светлината Хохма в светлината Хасадим, и да получим цялата светлина.

От урока по статията „Науката Кабала и нейната същност”, 18.10.2010

[25377]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed