Мини – държава по законите на отдаването

Баал а-Сулам пише в статиите си „Изгнание и освобождение” и „Поръчителство”, че се намираме на прага на окончателното духовно освобождение и народът на Исраел (всеки устремен към разкриването на Твореца), трябва да служи за проводник на общото поправяне на света.

Всичко случващо се в днешно време е предназначено само за реализирането на крайната цел и за това трябва да се настроим.

Нужно е да се създаде общество, съюз, виртуална държава, която да живее само по духовните закони и да не взема пример от нищо във външния свят.

Тази държава трябва да съществува не физически – това е съюз на душите, съществуващи по законите на отдаването, без да поглежда назад. Това е единственото условие.

Ако хората могат да постигнат такива отношения, те ще разкрият помежду си висшата сила и ще станат духовен център на света, към който могат да се присъединят всички.

Тази група/държава трябва да изгради в себе си свои системи, необходими за постигането/реализацията на целта – пълно поправяне.

Необходимо е да се създаде образователна и възпитателна системи, призвани да създадат човека, да се създаде социална система на кабалистичен принцип, която да поддържа човека в нужда, болест, старост, осигуряваща работа, правна защита. Съгласно принципите, дадени от Баал а-Сулам в статията „Последното поколение”.

Трябва да се изследват и изграждат системи за преходния период – от кризисното състояние на човечеството до състоянието „Ново поколение”.

Днес, ние се приближаваме към създаването на такава духовна система помежду си. И всичко започва от духовното към външното, материалното. Във външното не трябва да се прави нищо, за което не сме готови вътрешно.

Както няма смисъл да се изгражда Третия Храм, както искат някои, докато не изградим в себе си това духовно състояние (мохин де-яхида)

Ние няма и да можем да го изградим, защото не разбираме какъв трябва да бъде той. Само от по-висшето стъпало, от постигането на стъпалото Трети Храм, може из основи да се опознае и създаде низшето стъпало.

Затова, само в зависимост от нашия духовен напредък могат да се изграждат материалните връзки на този свят. И колкото по-високо се издигаме и разберем по-добре вътрешните духовни връзки между нас, толкова по-успешно ще усъвършенстваме изградените от нас материални системи.

От урока по статията „Изгнание и освобождение”, 04.11.2010

[25962]

 

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed