Как да стана духовен супермен?

Въпрос: Вместо да получавам свръхсили, ден след ден аз се чувствам все по-слаб. Как да стана духовен „супермен”, който се издига над егото си?

Отговор: Преди всичко, трябва да се изхожда от фактите. А от тях не трябва да се страхуваме, защото всичко това ни се поднася от Творецът – като процес, от който трябва на нещо да се научим.

Висшата светлина, въздействайки на нашите вътрешни решимот, създава в тях картини, които се представят пред нас. Тя взема информационните данни (решимот), проектира ги върху нашия вътрешен екран и ние усещаме определено състояние.

Всички тези състояния трябва да се случат с нас по пътя. Така че, в какво е проблемът? В това, че аз се чувствам ту зле, ту добре и нямам абсолютно никаква власт над себе си? Преди всичко, над мен властва светлината.

Сега ми обясняват, как светлината ми въздейства. А кой съм аз? Аз само наблюдавам тази работа. И затова, тя се нарича работа на Твореца. А ние я наблюдаваме отстрани. Изучавай чрез нея какво става.

Това не е много приятно, защото Той работи върху мен? Ако наблюдавах мой приятел, който ту плаче, ту се радва, ту спи, ту хвърчи нанякъде – това би било нормално, защото щях да наблюдавам действието на светлината върху някой друг. А върху себе си, не се радвам много да го наблюдавам.

От една страна, това е вярно. От друга, ако започнеш да се отъждествяваш с тези действия, с Твореца, ако искаш да Го оправдаеш, няма да има значение, какво идва при теб. Ти се отъждествяваш с работещия върху теб, а себе си възприемаш като материал за неговата работа.

Може ли да се откъснеш от този материал? „Това всъщност не съм аз. Ако се движа, правя това или онова, мисля и желая – всичко това не съм аз. Аз се отъждествявам с Твореца, който прави с този материал каквото пожелае”. Тогава вече, виждам себе си отстрани.

Сега възниква въпрос: „Мога ли да помоля Твореца да извършва други целенасочени действия?” Възможно е да се получи – хайде да опитаме.

Какви действия? За какво? Какво ще чуе Той? Какво ще поиска да изпълни? Защото аз не искам да си пожелая нещо просто ей така. Ако вече съм стигнал до състояние, при което заедно с Него действам против тялото си, както Мойсей с Твореца против Фараона, то нека го помоля за нещо, което си струва. Тогава вече, човек започва целия този процес.

От урока по книгата „Зоар”. Предисловие, 25.11.2010

[27650]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed