Кабалистите – за изучаването на кабала, ч.16

Скъпи приятели, моля задавайте въпроси по темата за тези цитати на великите кабалисти.

Забележките в скобите са мои.

Занятието с Кабала не изисква особени способности

Потвърждение от Гмар (Вавилонският Талмуд): „Следователно, ученик, който (изучава Гмар и) за пет години (учене) не е видял добър знак в своето учение (разкритието на Твореца), няма и да го усети вече (в този живот, и би го изживял напразно)”.

Защо повече няма да види добър знак (разкритието на Твореца) в ученето си? Естествено, поради (една единствена причина -) недостатък на намерението (за отдаване и любов) в сърцето (в своите желания), а не поради недостатъчна способност в обучението, защото изучаването на Тора не изисква специални таланти (тъй като сме призвани не да научим каквото и да е, а само да предизвикаме върху себе си светлината на изправлението).

Както е указано: „Рекъл Творецът на Израелския народ (желаещите да се издигнат Исра-Ел = Направо-към Твореца): „Вашият живот, цялата мъдрост и цялата Тора – това са прости, лесни неща (които не зависят от ума).

Всеки, който трепери пред Мен (в когото намерението да отдава и обича, е както в Мен) и изпълнява (за постигане на всичко това) указанията на Тора (за поправяне на егоистичните си намерения) – цялата Тора и всичката (висша) мъдрост (светлината хохма) са в неговото сърце (напълват неговите желания)”.

Баал аСулам. Предисловие към ТЕС, п.23.

[25570]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed