Да се научим да използваме Фараона

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Аз много се старая да премина махсом, но Фараонът винаги взема връх. И в определен момент аз губя вяра, обединявам се с групата само по навик, а не от стремеж. Това ме ядосва. Какво трябва да правя сега? Да искам от Фараона пропуск за Твореца ли?

Отговор: Не, бий Фараона. Защото той е ненавистник, който не ти позволява да стигнеш до Твореца. Той стои между вас.

Трябва да разбереш, че Творецът сам е поставил пред теб Фараона. За да развие в теб силно и правилно желание, Той е поставил на пътя ти особено препятствие.

Това препятствие, твоят егоизъм, самият Фараон, „вае” т.е., формира от теб нов порив – правилен и мощен устрем към духовния свят.

Ако не беше Фараона, ти нямаше да търсиш духовното. Ти щеше да искаш материалното, смятайки, че това е „духовността”.

Но Фараонът поправя това несъответствие. Ти натискаш, – той те бие, ти натискаш, – той те бие, отново и отново, и посредством тези удари той ти придава необходимата форма в дълбочината на желанието, – желанието за отдаване (цура мелубешет бе хомер).

В резултат на това ти, като ключ, точно влизаш в заключената ключалка, – и вратата се отваря. Затова е казано, че Фараонът приближава към Твореца „синовете на Исраел” – тези, които са устремени към Него.

Ние мислим, че в природата има лоши сили, а на практика това не е така. Когато в мен се възцари свойството отдаване, аз ще разбера, че няма никакво зло, а всички негативни фактори са били предназначени да формират в мен желанието за отдаване.

Всички те са помощ свише. И когато приема формата на отдаване, те вече няма да ме притискат.

Трябва само да разберем как да работим с тези сили. Колкото по-бързо разберем, толкова по-бързо ще приемем новата форма и ще се родим.

От урока по статията на Рабаш, 12.11.2010

[26448]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed