Да поемеш управлението

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Има ли връзка между частното и общото управление?

Отговор: Да, между тях има двустранна връзка. Общото управление е свързано с отделните части, а също така въздейства върху системата на душите – и всичко това е съобразно с реакциите на всяка от тях.

Душите, намиращи се в окръжността на системата, са длъжни в крайна сметка да създадат единна линия. За да намерят всички своето място в нея, е необходимо частно управление над всяка.

Затова в системата съществува програма за общо и частно управление, действаща отгоре надолу. Ще я обозначим с жълт цвят.

Но това не е достатъчно. Сега от всеки се иска ответна реакция: доколко аз сам искам да напредвам и добавям свои усилия към натиска, който ми оказва управлението? Ще добавя ли своята сила към силата на светлината?

 

Светлината действа в своето време, блъскайки ме напред с удари, искам това или не. Този процес се нарича „беитò”. А освен това аз сам мога да ускорявам и да се включвам в процеса, без да чакам действието на светлината.

Такова ускорение се нарича „ахишéна”: аз привеждам своето желание в съответствие с желанието на Твореца, с изправянето, с окончателното съвършено състояние.

В това се състои цялата ми работа: да добавям своите сили, неутрализирайки сам по този начин силата на светлината. Аз искам да поема програмата на управление, да я разбера и да я осъществявам самостоятелно.

Точно заради това сме получили точката в сърцето, към това, всъщност, се и стремим – да познаем програмата на творението и да я изпълним.

От урока по статията “Същност на религията и нейната цел”, 15.11.2010

[26602]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed