Творението поставя условие на Твореца

каббалист Михаэль ЛайтманСветът на съкращението – това е Малхут, който съкращава себе си, казвайки: „Повече не желая да получавам – искам само да отдавам! Съгласен съм да получавам само, ако мога да правя това заради отдаване и, за да се уподобя на Твореца, на светлината!“

Това е нейното условие и друг избор нямаме, ще ни се наложи да се съгласим, ако искаме да бъдем заедно с Твореца, с висшата светлина.

Сега се намирам в състояние, в което съм готов всичко да получа от Твореца: дай ми, и колкото се може повече! Така говори егоизмът ми, желанието да се наслаждавам.

И затова аз не виждам Твореца, защото между нас стои Малхут на света на Безкрайността – цялото това огромно съкратено желание. Затова, дори и много да искам – нищо не получавам!

Само при условие, че се съглася на съкращение и стана готов да сложа пред себе си стена, за да не ме вълнува, колко светлина идва към мен от Твореца, а аз да не получа нищо за себе си, в тази степен аз започвам да усещам, че някой стои пред мен.

 

2010-11-19_rav_rb-biur-pticha_lesson_bb_n4-4

 

Ако аз се развия до такова състояние, когато освен Първото съкращение (Цимцум Алеф, Ц“А) в мен има също и антиегоистичен екран на 10г – то за тези „10грама” Творецът ще се разкрие и ще ми засвети с „10 грама“ светлина, която се нарича светлината Нефеш.

Ако екранът ми (желанието отдаване) се увеличи до 10кг, то Творецът ще ми се разкрие със светлина „1кг“ – светлината Руах. И така се измерват духовните степени. Аз винаги съм длъжен да бъда под съкращение и с екран – това ме прави подобен на Хазяина.

От урока по статията на Рабаш " Пояснение към Птиха", 19.11.2010

[27087]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: