Няколко определения от „Талмуд на Десетте Сфирот”

35) Какво е кетер? (ч.2, гл.1, Ор пними, п.200)

Светенето на корена  на стъпалото се нарича кетер (корона), тъй като той я венчава, т.е. я обкръжава, защото се явява най–светлия/тънкия на всички стъпала, и затова се смята, че обкръжава всяко стъпало отгоре.

29) Какво е хохма? (ч.2, гл.1, Ор пними, п.200)

Знанието за крайните резултати на всички детайли , съществуващи във всички реалности, се нарича хохма (букв. мъдрост).

7) Бина (ч.2, гл.1, Ор пними, п.200):

Разглеждане(съзерцаване) на пътищата на причините и следствията, за изясняване на всички резултати, които се раждат и се получават от каквото и да е, се нарича Бина (разум).

24) Какво е зеир анпин? („Вътрешно съзерцаване”, ч.2, п.13)

Зеир анпин означава „малкото лице“, тъй като светлината хохма се нарича „светлината на лицето“, както е написано: „Мъдростта (хохма) на човека ще освети неговото лице“.

И в съответствие с това име, общият парцуф кетер в света Ацилут  се нарича „арих анпин“, което означава „голямото лице“, защото в него се съдържа цялата същност на светлината хохма.

И затова, 3-ят стадий (гимел), същността на който е само светлината хасадим (отдаване, милосърдие), произхождаща от бина, но в който  има също светене на хохма (мъдростта), но липсва самата светлина хохма, се нарича с името „малкото лице“ – зеир анпин, тъй като светлината на неговото лице е намалена и незначителна по отношение на 1-ия стадий (алеф).

39) Какво е малхут? (ч.2, гл.1, Ор пними, п.200)

Последният, 4-и стадий се нарича малхут (царство), за да покаже, че от него произлиза управлението – с твърдост и пълна власт, както е със страха пред царската власт.

[27306]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: