Квантовата физика и Кабала

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Къде е връзката между Квантовата физика и Кабала към която толкова често се отнасяте?

Отговор: Като резултат от множество експерименти Квантовата физика трябваше да включва наблюдателя в резултатите от проучването, за да приеме факта, че всичко, което се случва, зависи от него, както и от наблюдението му. Не се случва самостоятелно, а зависи от това, кой го наблюдава, как го наблюдава, и дали изобщо някой го наблюдава.

Наблюдателят е активна и съществена част от всеки процес. Ние не виждаме света без нашето присъствие. Светът съществува само във възприятието на наблюдателя.

Кабала познава този закон и го описва преди хиляди години. Обяснява, че всичко е разкрито, изследвано и описано само относно наблюдателя, и не може да кажем, че светът съществува извън него (виж „Въведение в книгата Зоар” от Баал аСулам).

Друг закон на квантовия свят (светът на светлината в нашия свят): една частица може да бъде на две места, по едно и също време. Това не става като се мести мигновено от едно място на друго, а е на две места едновременно.

Кабала определя, че „място” не съществува; обектът, който виждаме съществува само във възприятието на наблюдателя и той усеща себе си без границите (ограниченията), наречени време, място и движение, които не съществуват извън нас.

[21374]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: