За да предотвратим късото съединение

Кое се явява източник на радост? Ако говорим за егоистична радост, то нейната основа е напълването. Детето се радва, когато му дадеш нещо и плаче, когато му го вземеш.

По-възрастният човек усеща радост от добрите или от лошите постъпки. Аз съм откраднал и не са ме хванали – щастлив съм, а може би съм направил добро на някого и това ме радва.

Всичко зависи от това, кое доставя удоволствие на човека. Но радостта винаги е предизвикана от това, че ние напълваме своите егоистични желания.

Нашите основни напълвания са храна, секс, семейство, пари, власт и знания. Но проблемът е в това, че не можем да се напълним с тях. Висшата светлина, наслаждението, което иска да напълни нашето желание – това е плюсът, а желанието минусът.

Когато плюсът се сблъсква с минуса, става късо съединение. Тоест в момента, в който се докосна до наслаждението – то изчезва.

Но има и друга форма на наслаждение, и ние виждаме това в техниката.

Вместо да „свържа накъсо” плюса с минуса, тоест да получа наслаждение в своето желание, аз създавам между тях резистор, съпротивление.

При съединяването на плюса с минуса, на желанието с наслаждението през съпротивление, те вече могат да съществуват без да се анулират и да се постигне полезен резултат. В него се усеща животът.

От програмата „Кабала за начинаещи”, 28.10.2010

[26063]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: