Животоспасяващото ухапване на змията

каббалист Михаэль ЛайтманВ статията си „Изгнание и изкупление” Баал аСулам пише, че Израел (човек, който търси Твореца) няма да намери покой между „другите народи” (желанията за този свят), докато следното не се случи в него: „И от там ти ще желаеш Твореца и ще Го намериш, защото ти ще Го търсиш с цялото си сърце и с цялата си душа.”

Докато не достигнеш до такава молба, нямаш никакъв шанс да избягаш от Египет, защото само със зряло желание ще спечелиш свободата си. Собствените ти желания да останеш в Египет, са пазачите, които те задържат там.

Затова са нужни десетте египетски наказания. За да се роди, човек трябва да почувства много силно желание за следващата степен, тоест да желае това, което е отвън, докато е още вътре.

То сякаш е в теб, има две напълно противоположни желания. Те не могат да се помирят, но ти можеш да достигнеш момент, в който почти са свързани, и това е когато се осъществява пробивът. Силата на Висшия те избутва и изхвърля в новата степен в съответствие с принципа „положих усилия и намерих” (игати ве мацати).

Наистина, ти си постигнал точката на близък контакт между желанието в сегашното ти състояние и следващото. В природата е невъзможно желанието за получаване да направи контакт с желанието за отдаване. Затова, когато този преход се осъществи в теб, Творецът завършва работата (ухапването на змията), и ти се раждаш на следващата степен!

От урока по статията „Изгнание и изкупление”, 02.11.2010

[25708]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: