Стъпалото на трепета

каббалист Михаэль Лайтман“Няма в сокровищницата на Твореца друго богатство, освен трепета пред Твореца” (Шамати, статия 38).

Има три стъпала на развитие:

Първото стъпало е този свят – светът, в който се намираме.

Второто стъпало е периодът (нивото) на подготовка. В него се намират хората с точка в сърцето, развиващи нейната важност над този свят, над егоизма.

Третото стъпало е връщането (поправянето) посредством трепета, стъпалото Бина, хафец хесед, на което човекът става праведник. Тук се случва реалното поправяне на 613-те желания на душата в «отдаването заради отдаването».

Четвъртото стъпало е връщането (поправянето) заради любовта –  стъпалото на съвършения праведник. Тук, 613-те желания се поправят в «получаването заради отдаване» – подобието на Твореца.

Стъпалото на трепета е много важно – това е пролога към подобието с Твореца. Светлината постепенно увеличава егоистичните желания на човека, а той се издига над тях, предпочитайки да асоциира себе си с точката в сърцето. А след това, на стъпалото на любовта, той започва да използва своите желания за «получаване заради отдаването».

По такъв начин, стъпалото на трепета представлява съсъд, в който на следващия етап, на стъпалото на любовта, човекът получава разкриване на Твореца, светлината на Безкрайността.

Етапите на развитие се редуват, а ние трябва за се грижим постоянно само за трепета. Тъй като «трепетът» е неуморната работа над екрана и отразената светлина, за да останем през цялото време над своите желания.

Разбира се, цялата работа се извършва от светлината, но от нас трябва да излезе молбата за това. В групата, тази цел също трябва непрестанно да се извисява, да се поддържа единството и връзката, в която ще се създаде общ съсъд – намерението заради отдаване, издигането на всеки над неговия егоизъм.

По този начин ние си помагаме един на друг, обединяваме точките в сърцата си и създаваме от тях наш съсъд за получаване на богатства. И когато нашето единство се реализира, в него веднага ще се разкрие светлината.

Oт урока по статия от книгата “Шамати”, 01.10.2010

[22352]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed