Реалност или живот сред образи?

“Зоар”, глава “Тазриа”: “Всички светове, както висшите така и низшите, се намират в човека. Всичко, което е създадено в света, е създадено за човека”.

Ние усещаме всичко вътре в себе си и нищо – отвън. Не знаем къде се намираме.

Ние сме в някакъв филм, който се прожектира вътре в нас, като филмова лента – и така ние усещаме света.

Не можем да излезем от този филм, да усетим нещо “извън него” и да разберем, какво представлява истинската действителност, как изглежда тя отвън, отстрани, обективно.

Във “Въведение в книгата Зоар” Баал а-Сулам обяснява, че ние усещаме реалността вътре в нас. В задната част на моя мозък се намира прожекционен апарат – и всичко, което възприемам вътре, той ми го прожектира “навън”, и затова аз “виждам” като че ли  нещо се намира извън мен.

И тогава аз ги вземам в ръце, ям ги, пия ги, общувам с тях, въртя се сред тях. Аз живея с образите, които съм си създал вътре и те ми се струват съществуващи навън.

Затова нашият свят се нарича измислен, въображаем свят. Тъй като аз му придавам форми. Излиза, че ако аз се изменям, то и картина на реалността, която възприемам и виждам наоколо, може да се измени.

При това тази реалност  е жива, а не нарисувана на хартия или в моите представи, тъй като този апарат, наречен “аз”, сам създава пред мен тази жива реалност.

Ако мога да видя  своя вътрешен филм не чрез егоистичния проектор “в себе си”, а чрез алтруистичния проектор “друг, извън себе си”, то ще видя случващото се сега, отвън – навътре, в истинската реалност (желание).

От програмата “Кабала за начинаещи”, 20.10.2010

[24628]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed