Разум на групата

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво е това разум на групата и как мога да го разбирам?

Отговор: Това, което четем в статиите, това за което говорим, това за което пеем, изучаваме, това което си представяме като наше единство: с какви желания и стремежи трябва да е проникната и какви мисли трябва да тревожат групата – всичко това е и нейният разум.

Групата е подобна на Твореца. Тя е нашето обединение. Ако сме единни, то виждаме, че няма никой, освен Твореца, добрият и сътворяващ добро. Така ние описваме Висшето управление, което ни води към целта.

То се разкрива в обединението, т.е. в поръчителство, когато всички се сливат един с друг по пътя към целта, и всичко, което произтича е с цел, само за да ни подтикне към нея.

Целта е такова обединение между нас, в което разкриваме нашата интегрална взаимовръзка, единната система Адам. Там всички действаме като клетките в тялото – във взаимна хармония.

Тази хармония, този закон, това взаимно отдаване, царящо между нас е и Творецът (Боре), от думата ела (бо) и виж (ре). Това, което постигаме във връзката между нас в течение на общият живот, ето това е „Творец”.

От тук произтичат и всички мисли и желания в групата. Ако аз съм отделната клетка, то групата, това е моето живо тяло, Малхут света на Безкрайност, Шхина, нещо в което е заложено духовното приложение. Така съм длъжен да си я представя.

Групата – това е Малхут, Шхина, с други думи, „място”, общо желание в което разкривам Твореца.

От урока по статията на Рабаш, 25.10.2010

[24800]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed