Неделими противоположности

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво позволява средната линия да обедини дясната и лявата?

Отговор: По своята същност, дясната и лявата линия са диаметрално противоположни една на друга.

Дясната линия – е абсолютното отдаване, тя не знае и не иска да знае какво е това получаване. А лявата линия – са получаващите келим, които не разбират какво означава отдаване.

Но всяко наше желание , впечатление, мисъл – обезателно се състоят от смес на Бина, отдаващи, и Малхут, получаващи желания. Тяхното разделяне е възможно само със силата на светлината, сякаш потискам едната по отношение на другата.

И в дясната и в лявата линии също има три линии. Ние не сме в състояние да отделим което и да е нещо в чист вид.

Разбиването завинаги ги е споило между себе си посредством светлина с най-висока мощност. Тя толкова ги е споила един в друг, че не е останал нито един детайл, нито една частица, в която да се съдържат тези два елемента.

Затова в действителност, дясната линия – това са отдаващите келим, работещи над получаващите, а в лявата линия под получаващите келим се крият отдаващите. Когато придобивам средната линия в мен се появяват келим, в които тези свойства са съвместени.

Взаимното включване, при което ги присъединявам към средната линия – това е силата на висшата светлина, а по-точно – силата на Твореца, замисъла на творението, предопределили и предизвикали разбиването. По такъв начин, започвайки да обединявам двете линии в една, аз използвам силата на самия Творец.

Аз замислям и възнамерявам да разкрия именно Него, а средната линия ме свързва с Него – с Източника на разбиването. В нея аз постигам причината на разбиването и намерението на Твореца. Повдигайки се над природата аз се сливам с Този, Който пребивава над нея.

По такъв начин, в средната линия се крие Твореца и аз се прилепвам към Него благодарение на нейното обединяващо действие. Тук се намира мястото на срещата между творението и Твореца.

От урока по статия на Рабаш, 28.09.2010

[22104]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed