Начало на нова степен

На нас ни се струва, че получаваме “сянка” – тъмнина, но това е защото идва по-голяма светлина, а аз като не съм готов да я получа, да я почувствам по правилния начин, чувствам светлината като тъмнина, противоположност между нас.

Тоест, усещането ни за падение – това е разкриването на нови желания (келим), в които аз все още усещам до колко те са обратни на светлината, която ми действа.

Ако съм готов, то по-голямата светлина разкрива в мен по-голямо желание, но докато светлината и желанието са противоположни по намерение, светлината – да отдава, а желанието – да получава, то тази разлика помежду им аз усещам като падение.

Но това състояние трябва да се цени, защото по същество това вече е обратната страна на по-високата степен. Всички наши усещания за тъмнина, падение, отхвърляне произлизат от новата, по-силна светлина, която разкрива в нас по-големите желания (келим).

Аз пребивавам в безкрайно желание (кли), моята душа е безкрайна. Защото освен мен няма творения, всички останали – са части на моята душа. Светлината постепенно се увеличава – и разкрива в мен все по-големи пластове на желанието.

Колкото повече светлината свети, толкова по-голямо желание се разкрива. Колкото по-силна светлина идва към мен, толкова по-голямо, съответстващо ѝ желание ще разкрие в мен.

Но всеки път разкритието на новото желание, доколкото то е обратно по свойства на светлината, се усеща в мен като отдалечаване между мен и “духовното”, силата на живота – и аз се чувствам зле.

Трябва по-отрано да се подготвям за това състояние, за да мога щом то настъпи да разбера, че то ме пробужда към поправяне.

Ако аз не чувствах злото, падението, от разликата между мен и светлината, аз не бих започнал своето поправяне. Разкритието на злото е предназначено, за това, за да ме подтиква напред.

Затова, когато усещаме сянката на нечистите светове (цел де-тума) – то обезателно е за това, за да достигнем “светите сенки” (цел де-кдуша). Такива сенки трябва да ги ценим.

От урока по статия 243 от книгата “Шамати’’, 28.09.2010

[22201]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed