Кабалистите – за езика на кабала, ч.18

Скъпи приятели! Моля ви да задавате въпроси по темата на тези цитати от велики кабалисти.

Забележките в скоби – са мои.

Всички езици са включени в езика на науката кабала

Знай, че имената, названията и гематрията, (също) принадлежат на науката кабала. А причината за това, че те се срещат и в другите езици е, че всички езици също са включени в езика на науката кабала (произлезли са от науката кабала и се явяват нейни частни езици), тъй като всички тези названия (не са нищо друго, а) са израз на особени частности, които помагат на всички останали езици.

И не мисли, че тези четири езика, използвани,  за да бъде обяснено разкриването на Твореца са се развили един след друг във времето.

Всъщност те са се развили едновременно в устите на мъдреците на кабала, и в крайна сметка, всеки от тях включва в себе си всички (останали три езика) така, че (например) езикът на кабала го има и в ТАНАХ, например: тринайсетте измерения на милосърдието, които се срещат в Тора. А в книгата Миха, те присъстват във всеки раздел и Меркавот (висшите системи за управление на световете, описани) в Йешияг и Йехезкел. А над всички е „Песента на песните” (на Цар Соломон), която (независимо от нейния външно земен любовен характер) е изцяло написана на езика на кабала.

Същото е и по отношение на Алаха (сборник от закони, описани в юридически стил) и Агада (сказания). Да не говорим за това, че светите неизтриваеми имена (на Твореца) са преведени на всички езици като единно понятие (т.е. всички говорят само за една същност – за разкриването на Твореца от човека).

Баал Сулам. „Науката Кабала и нейната същност”.

[22853]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed