Кабалистите – за изучаването на кабала, ч.6

Скъпи приятели, моля задавайте въпроси по темата за тези цитати на великите кабалисти.

Забележките в скобите са мои.

За необходимостта всеки човек да изучава науката Кабала

Дойде определеното от Твореца време да разкрием (в широкия кръг на обществото) основата на законите на света (и неговото предназначение), и затова аз се съгласих да я разкрия.

Великите и по-добри от мен (кабалисти от миналото), са били подложени на гонения от невежите за тези дела (разпространението на Кабала), от което се е нуждаела тяхната чиста душа, заради поправянето на поколението – да дадат нови обяснения и да разкрият тайни, необичайни за разума на обикновения човек (за да помогнат на всеки да се приближи към целта на творението по пътя на светлината, а не по пътя на страданията).

Рав Кук, Писма, т.2, 34

Няма никакво научно обяснение относно това, по какъв начин духовната същност (сила) може да се съприкосновява с материалните атоми на телата, владеейки възможността да ги привежда в движение.

И цялата им мъдрост (на философите) не помага да се намери какъвто и да било мост, достатъчен за това, да се премине тази широката и дълбока пропаст, деляща духовната същност от материалните атоми. Затова и всички тези метафизични методи са безполезни за науката.

Баал аСулам. "Свобода на волята".

[24462]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed