Защо се е разделило морето

Зоар”, глава “Бешалах”, п.181: „И тогава, когато засветило всичко заедно, – тъй като светлината на Атик, убежището за хасадим, едновременно с това съдържа в себе си също и хохма, защото от нея е длъжна да дойде хохма, намираща се в Арих Анпин.

И затова хасадим на Атик са по–важни от хохма на Арих Анпин, и се смята, че той го включва, и в него хохма и хасадим светят заедно.

И затова морето започнало да изпълнява висшите закони – да дави египтяните и да спасява Исраел, и били предадени в негова власт както висшите, така и нисшите… и разсичането на Крайното море зависело от Атик.

Идва висшата светлина и отсича по-грубите желания в нас, които се наричат “египтяни”, от желанията “Исра-ел” (“право към Твореца”), които са готови да се поправят, съгласно условията на Второто съкращаване (Цимцум Бет).

“Народи на света” в нас, се наричат всички онези желания, които е невозможно да поправим до самия Край на поправянето (Гмар Тикун). Към тях се отнасят клипот и всички желания, пряко свързани със светлината Хохма.

А желанията “Исраел” (яшар-кел) произлизат от свойствата на Бина и по своята природа принадлежат на Галгалта ве-Ейнаим.

Затова, идващата сега светлина Хохма, прави разсичане по цялата дълбочина на желанието/съсъда, отделяйки желанията, които могат да се поправят (принадлежащи на Г”Е и способни да станат АХА”П де-алия) от желанията, които изобщо не подлежат на поправяне.

И това е причината, поради която е станало “разсичането на Крайното море”, отделящо “Исраел” от “египтяните”.

От урок по книгата „Зоар”, 27.10.2010

[25051]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed