Една душа, разкриваща реалността

Зоар, глава ”Ваехи”, п.451: В третата смяна херувимите били с крила и възгласяли с песен, както е казано: ”Алилуя! Славете, работници на Твореца, името на Твореца! Да бъде името на Твореца благословено от възхода на слънцето до залеза му”! Тогава ангелите, стоящи в третата смяна, всички възгласяли с песен.

В Учението за Десетте Сфирот можем да изучаваме духовните действия във формата на трите линии, на световете, на келим, на екраните, на решимот. А Зоар ни разказва за тези действия като за светове на неживите, растителните и животинските обекти, за силите в работата на човек. Тоест разни части на душата се наричат с различни видове от неживата, растителната, животинската природа и от човека.

Трудно ни е да си ги представим с понятията от духовната физика, както в ТЕС. Ние виждаме в ”Дървото на живота” на Ари, че е много сложно да се описва цялото разнообразие на духовните действия с езика на сфирот и на парцуфим.

Затова в духовното има и друг език – езикът на клоните, в който взимаме точния клон на духовното в този свят, като за всеки клон има лично име, и тогава за всеки най-малък частен детайл от духовното, във всеки конкретен случай има точно название в нашия свят, предназначено именно за това духовно свойство или действие. Ние използваме тези имена и получаваме по-кратък и по-прост език.

Ако трябва да препишем на езика на кабала всичко, което е написал Моше в Тора, би се получила много обемиста книга.

А така, с езика на клоните, всичко е изложено много кратко и за човек, намиращ се в духовно усещане, е доста по-лесно да възприема такъв текст, описващ Висшия свят със земни названия. Нали двата свята са паралелни един на друг и усещащият Висшия свят вижда това съответствие.

Езикът на клоните има още едно преимущество, защото във всички светове, на всички степени се използват тези имена и названия – нали всеки клон точно съответства на своя корен.

Затова, четейки Зоар с коментари на Сулам, където се съчетава езикът на кабала, поясняващ картината от този свят, описана с езика на клоните, ние започваме да виждаме доколко всички говорят за едно – и Рашби, и Ари, и Баал Сулам.

От урок по Книгата Зоар, 28.09.2010

[22119]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed