Духовна генетика

ТЕС, част 15, п. 139: Когато Мохин Аба ве-Има влизат в З”А, Аба има Хохма-Бина и Хесед-Гвура и срещу тях е същото – от Има.

И попадайки в З”А, Хохма и Хесед де-Аба се присъединяват към Хохма и Хесед де-Има и се обличат в неговото НЕХ”И.

А Бина и Гвура де-Аба се присъединяват към Бина и Гвура де-Има в нейното НЕХ”И. Така АВ”И се прегрупират в М”А и БО”Н.

Първоначално в парцуф Аба има Хохма и Хесед, Бина и Гвура. Същото е и в Има.

По – нататък се получава “както в генетиката”: Хохма и Хесед де-Аба и Хохма и Хесед де-Има се съединяват заедно и образуват М”А де-АВ”И.

А Бина и Гвура де-Аба и Бина и Гвура де-Има се съединяват заедно и образуват БО”Н де-АВ”И.

 

Получилите се образувания се отнасят един към друг като З”А и Малхут.

Ние наблюдаваме този процес буквално във всичко в нашия свят – като следствие от духовните сили: едни части идват от мъжкия организъм, други – от женския, съединяват се помежду си и градят ново тяло.

Това се проявява, като следствие, в много явления, във всевъзможни видове съединения на всички нива: неживо, растително и животинско. А ТЕС обяснява този процес на “човешко” ниво, на нивото на душите.

Но освен това, в самият  З”А има части М”А и БО”Н, а също в Нуква има М”А и БО”Н. Тъй катоне може да съществуват парцуф, в който да няма двете части, М”А и БО”Н.

Невозможно е да съществува организъм, който се състои само от мъжка част (М”А) или – само от женска (БО”Н). Във всеки от тях трябва да се включват и мъжката и женската части. Тъй като не може да съществува светлина без съсъд – желание и съсъд-желание – без светлина.

От урока по “Учение за Десетте сфирот””, 12.10.2010

[23308]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed