Докато червейчето в Човека не порасне

Отгоре надолу системата на висшето управление, наречена „Дървото на Мирозданието”, слиза към нас в своя идеален вид: всички нейни части са правилно свързани, всяка е съединена с всички в абсолютна хармония, храни се от всички и храни всички, съгласно своята степен и общата сила на системата и съставя една обща сфера. (Сферата – това е символ на съвършенството).

Всичко е пронизано от „Сиянието на Шхина” – светлината напълва всички желания, намиращи се във взаимна хармония и допълващи се едно с друго.

Законът в тази система е, че всички действат само в неин общ интерес, взаимно и осъзнато. Така е построено от страна на светлината отдаването, Твореца.

Но ние се включваме в самия център на тази система, като нейна разбита част, ние трябва да видим тази система разбита, обратна на истинската ѝ форма и така ние разкриваме своето разбиване.

Нашата форма е обратна на формата на системата. И се получава, че аз се намирам в прекрасен свят на светлина и духовна хармония, но поради това, че съм противоположен на системата в своя егоизъм, виждам света съвършено различен.

Висшата светлина специално скрива от нас цялата съвършена реалност – би било ужасно да усещаме нейното съвършенство!

Затова, аз виждам само малка част от реалността около мен, която мога да побера в своя малък егоизъм, и, освен това, аз я виждам в обратна форма – всичко е лошо, всичко е зло! Аз я възприемам в тази степен и форма, в която мога да приема и преживея.

А според това, как аз се поправям и придобивам желание за отдаване, на мен все повече ми се разкрива тази сфера – разширява се и ми показва, че аз съм все по-зле и по-зле! Но в същото време, аз вече получавам сила за отдаване и поправям себе си и своята реалност.

И така, докато моето възприемане се разшири колкото цялата сфера, обхващайки цялото „дърво”, цялата система и аз мога да се включа в нея правилно и напълно, с цялата си сила.

А засега ние съществуваме в центъра на цялото това мироздание в обратна на него форма, затворени вътре в собствен мъничък свят, както червейчето в горчивата ряпа…

От урока по “Бейт Шаар а-Каванот”, 19.10.2010

[24189]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed