Таен агент на Твореца в училище

Въпрос: Какво трябва да бъде правилното обкръжение за детето?

Отговор: Детето при всички случаи израства, копирайки своето обкръжение. Затова грижата за обкръжението – това е грижа за детето.

Помислете как може да повлияете на обкръжението му и косвено да го управлявате, като поставяте игри, книги, видео, носещи на детето, избраната от вас информация, но по интересен за него начин.

Научете детето на защита от лошото външно влияние, а също така го научете само да му се съпротивлява, дайте му сили да отстоява принципите си. Защото ценностната система се изгражда при стълкновението на доброто и злото.

Не би могло да има проблеми за изграждането на добро обкръжение за детето, ако родителите се разберат за това. Едно дете лесно може да се подкупи с играчки и лакомства – и така постепенно да го обвържете в правилното обкръжение. А след това то само ще започне да влияе на обкръжението си.

Възпитателите са задължени да придобият способност да слизат на нивото на детето, за да ги почувства то по-близки – не като възрастни, а като свои връстници: учителите трябва да владеят способността да се приобщават с децата, да играят на техните игри, да говорят като тях.

Нужно е възпитателят да е като таен агент, който се е внедрил между тях и ги обработва. Тогава той ще съумее да им предаде своя дух и постепенно да ги повдигне.

Но ако възпитателите се държат като по-висши от децата, те ще ги вземат за мебел… бягайки из краката на такива възрастни, децата ще опитват да ги отстранят, за да не им пречат. Те си имат свой собствен свят.

Така че, всичко трябва да е организирано само със стремеж към една единствена цел – да бъде възпитано детето в любов към ближния, а чрез нея то да достигне и до любов към Твореца.

И такова намерение трябва да има още в началото на неговия живот, то трябва да стои зад всяко негово действие. Точно в такава възраст това е лесно и възможно.

Ако в детството се привикне към това, то вие осигурявате на своето дете висша безопасност и успех.

От урока по статията „Любов към Твореца и творенията”, 10.10.2010

[23106]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: