Разделил се е вечният живот на капки…

От статията на Баал аСулам „Предисловие към книгата Паним Меирот”: „И става ясна същността на наказанието от Дървото на познанието … както е предупредил Творецът: „В деня, когато вкусиш от него, със смърт ще умреш”…

Душата на вечния живот е била задължена да се оттегли оттам и в човека е останал временен живот, зависещ от къшея хляб.

И това изглежда като потта на живота, тоест разделил се е животът на капки и се е изолирал човекът, капка след капка, а всяка капка – това е част от предишния живот.

И тези са искрите на душата, които се разделят на всички хора във всички поколения до последното, завършващо Целта на творението.

Просто светлината на живота, изпълваща напълно Адам Ришон, се е разпределила по цялата дълга верига, безспирно навиваща се по колелото на измененията на свойствата до Края на поправянето”.

Става дума не за обикновените живот и смърт на човека в този свят. Тук се говори за кръговратите на желанието ”да се насладя”, което през цялото време се разкрива в нас отново, а ние го поправяме все повече. И това се нарича ”новото кръгообращение” в понятията на науката кабала.

А ако живеем обикновения ”животински” живот, то нищо не поправяме и не преминаваме ”кръгообращенията”.

Благодарение на грехопадението се е разкрила огромна нова пустота – срамът, и него трябва да поправим, но затова е необходимо да се направят много кръгообращения.

И ако човекът се промени – заедно с него се променя целият свят и не е възможно светът да се промени без човека.

От урока по статията „Предисловие към „Паним Меирот””, 29.08.2010

[22942]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: