В тъмнината, както в светлината

каббалист Михаэль ЛайтманТворецът скрива себе си. Но вместо да отклоня скриването и да Го разкрия, аз изграждам образа Му в себе си.

Екранът, поставен от Него между нас остава, но аз извършвам в себе си такива изменения, които създават в мен свойствата на Твореца, образа на Твореца.

Само по такъв начин мога да Го видя – единствено изграждайки Неговия образ в мен, защото сам по себе си, Той е извън образа.

В мрака на своя егоизъм, аз изграждам сияен образ на свойствата отдаване и любов, образа на светлината. Творецът остава все така скрит от екрана, но под този екран, аз създавам Неговия образ, сякаш Той стои пред мен.

Аз формирам светлината на отдаването (на вярата, хасадим) и пребивавам в нея, не разкривайки Твореца от тази страна на екрана.

Моля Твореца да не маха скриващия екран, а да ми даде възможност да съществувам в сянката, в тъмнината, за да стане тя за мен подобна на светлината – за да мога да оценя нейната важност.

Защото именно благодарение на нея, аз съм способен да създам от себе си подобие на Твореца, да стана самостоятелен. Тъй като, скривайки Себе си, Той е създал място за моето подобие на Него. А в зависимост от степента на подобието, екранът, който ни разделя става прозрачен и нашите образи съвпадат.

Тъмнината ми помага. Защото, ако светлината ме бе напълнила, щеше да прекрати всички мои стремежи. Аз не бих почувствал нужда от нищо и не бих могъл да направя никакво свое лично движение. За разлика от това, тъмнината създава необходимост от търсене.

Ако тъмнината просто се резсееше, аз бих се върнал към обичайния си, материален живот. Затова се моля тъмнината да остане.

Тя помага много на моя егоизъм – нищо не го напълва и успокоява, за да може намирайки се в мрака да пожелае светлината. Аз искам да придобия свойствата на светлината, но не просто с разкриването на Твореца пред мен, а като създам Неговия образ в себе си.

Самият аз поддържам разделящия ни екран – Творецът постепенно го сваля, но аз веднага издигам скриването до 100%.

По този начин изграждам навес, „покрив на колибата”, не желаейки да приемам пряко висшата светлина. Отхвърляйки я, аз намирам свойството отдаване и пребивавам в тъмнината, както в светлината. За моя егоизъм това е тъмнина, а за отдаващите намерения – това е светлината.

От урока по статия 8 от книгата „Шамати“, 28.09.2010

[22218]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed