Верният посланик на Твореца

каббалист Михаэль Лайтман„Зоар”, глава „Бешалах”, п.28-29: „Застанал Фараонът на земята египетска и убивал, и раздавал възмездие на своите управници, министри, чиновници и на всякакъв род сановници.

След това, призовал той Моше и Аарон през нощта: „Тъй като всичко това се случи заради вас, благословете и мен, не ме убивайте”. А след това сам ги изпратил и извел от страната.”

Ние не разбираме колко зла и страшна сила е Фараонът – велика и противоположна на Твореца. Защото, това е отпечатъка на Твореца и действа като Негов верен посланик. Фараонът все повече се разкрива и по този начин разкрива злото – подтиква човека да излезе от своето его.

Именно това наблюдаваме сега в света. От една страна, ставаме все по-големи егоисти – действаме само за собственото си благо, без да се съобразяваме с никого.

От друга страна, растящият егоизъм все повече ни разкрива, че трябва да се разделим с него, че такава формула на съществуване е невъзможна и ако не я променим ще стигнем до всеобщо разрушение.

За това е казано, че „Фараонът приближил синовете на Израел към Твореца”. Това е начинът, по който тази отрицателна сила изпълнява своята работа, за да ни подтикне към духовното.

От урок по книгата „Зоар”, 19.10.2010

[24178]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: