Пешеходец движещ се от точка А към точка Б

Въпрос: Възможно ли е през цялото време да се върви с вяра във висшето знание?

Отговор: Разбира се, че не. Но кабалистите не обсъждат можем или не да вървим така. Ние просто сме задължени!

А когато не можем, молим за помощ и Творецът ни създава тази работа! Цялата работа е работа на Твореца, а не на човека. Но на нас ни е нужно да Го помолим, за да изпълни тази работа.

Човек е задължен да доведе докрай опита да осъществи работата! Дори ако в началото му е ясно, че го очаква неуспех със собствени сили да достигне целта. Успехът е, че съзира това, което прави Творецът и знае как да го помоли.

Аз винаги се намирам в такъв процес, издигайки се по правата между началната (текуща) точка и крайната цел, до която непременно трябва да отида.

Крайната точка, това е отдаване, любов към Твореца и творението, вяра във висшето знание, отдаване над получаване. И излизайки от началната точка съм длъжен да достигна крайната.

А по пътя имам:

1-ва част: направи всичко, което е по силите ти! Това е преди всичко.

2-ра част: пълно разочарование от своите сили.

3-та част: разбиране, че Творецът единствен може да ме спаси.

4-та част: там, където започвам да работя заедно с Него в отдаване (хафец хесед) и любов.

Но намирайки се в самото начало, трябва да зная, че непременно ще отида до края и се надявам на своите сили! Аз не мога да сложа ръка и да чакам действията свише.

Ако не се облегна до край на първия етап, не направя всичко възможно, което е по силите ми, аз никога няма да дойда до отчаяние, да разбера своето безсилие, никога не ще осъзная, че се нуждая от помощта на Твореца. А как ще призова светлината, възвръщаща към източника?

Един етап се разгръща за друг, определя и строи следващото състояние. Човек не знае къде точно се намира и какво го очаква на следващия етап в следващия миг. Но цялото придвижване се осъществява за сметка на неговия натиск.

От урока по статия на Рабаш, 30.08.2010 г.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: