Отпадъците от хамбара и винарната

Свикнали сме да работим съгласно егоистичния разум и сърце, които заедно се наричат „зло начало” (йецер ра).

Зло, защото ако разкривам истинското му действие, тогава виждам, доколко то е противоположно на доброто, вечното, съвършеното. Затова наричам „зло” моята природа, която ми пречи да постигна доброто.

Егоистичната природа се състои в стремежа ни да получаваме за себе си, да напълним себе си. А доброто желание, доброто начало (йецер тов) – това са отдаването и любовта.

Занимавайки се с кабала и обединяване с другарите според целта, невидимата засега светлина ми разкрива, че съществуват тези две природи – на получаване и отдаване, които са противоположни една на друга.

А да се издигна от своята природа към висшата, е възможно само със смяна на важността на отдаването вместо получаването.

Неважното се нарича отпадъци, а важното – храна. По такъв принцип се строи Сука (Колиба). Моето състояние се нарича „дом” – устойчиво и надеждно жилище за егоизма.

А отдаването се нарича „временно жилище”, Сука (колиба). И аз избирам: в какво свойство съм готов да съществувам – егоистичният дом или в алтруистичната колиба.

И в двете има напълване: в първия, аз се напълвам получавайки, а във втория – отдавайки. Тогава главното е, какво аз считам за храна и какво за отпадъци и от него аз строя своя живот, своя дом.

 

Да си изясним това е възможно само посредством обучение и група. Затова е казано, че покривът на Сука се прави от „отпадъците от хамбара и винарната”. Виното означава светлината Хохма, а хамбарът, хлябът – светлината Хасадим.

Отпадъците от хамбара и винарната не са важни за нас. Но ако желая да отдавам, за да стана подобен на Твореца, то тогава те стават за мен по-важни от хляба и виното.

Именно от тях трябва да построим своето ново състояние, за да стане то за нас глава, покрив, компас, задаващ посоката. И тогава ще достигнем духовното. А всичко останало губи важност в очите ни. Това символизира Сука.

От урока по откъси за празника Сукот, 24.10.2010

[21905]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed