Ключът към сближаването с Твореца

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как да разбираме коментара Сулам или изобщо коментарите към кабалистичните книги?

Отговор: В резултат на действието на скритата светлина (ОМ) върху устремения към отдаване, той започва да чувства свойствата отдаване и получаване в много техни проявления и връзки.

Това е сходно с нашия свят, който ние усещаме, с неговите множество детайли, техните взаимоотношения. Разкривайки в себе си целия свят на свойствата, той ни разкрива също познание за техните имена.

Тоест, светите книги обясняват на човек за това, което той разкрива вътре в себе си. А книгите написани на езика на кабала му разказват за свойствата, които той разкрива, подобно на това, как съвременната науката ни обяснява за свойствата на това, което ние виждаме.

Затова кабала се явява наука за висшия свят и само в степента на нейното усвояване, душата е способна да разбере собственото си състояние и да предизвика развитието си.

Четенето на книгата Зоар без коментара Сулам може да разкрие на човека висшия свят толкова, колкото глупакът може да разкрие нашия свят. Той вижда, но не разбира нищо.

А усвояването на коментара Сулам дава възможност на кабалиста да разбира и управлява своите състояния и възможности за сближаване с Твореца по същият начин, по който познаващият нашия свят разкрива възможностите да го използва в своя полза.

[#21410]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed