Кабалистите – за езика на Кабала, ч.3

Скъпи, приятели! Моля ви да задавате въпроси по темата за цитатите на великите кабалисти.

Бележките в скобите са мои.

Науката кабала не говори за нашия материален свят

Относно понятието Адам Кадмон, бях поразен, виждайки как му придават материална форма в кабала, представяйки го като метафизично понятие съгласно божествения разум…Боже опази, когато някой си позволява така да материализира тези свети понятия, дори да е само с учебна цел!

(В духовното няма форми, а само сили, и затова ние можем да говорим само в съответствие с тези сили. Виж чертежите на Баал Сулам в “Сефер Аилан”).

Рав Кук, Писмо 1, стр.162.

Тежко на този, (достоен за съжаление невежа), който говори, че Тора е дадена просто, за да разказва истории за житейски събития (предполагам произтичащи в нашия свят), за Исав, Лаван и др.

В такъв случай, дори в наше време можем да напишем Тора за събития, даже по-интересни и от тези! Ако Тора има за цел да разказва за случващото се в нашия свят, то тогава да вземем управляващите в света – произхождащото между тях е по-интересно.

Ако е така нека да проследим техния живот и да напишем Тора, съобразно него. Но (всичко това е неправилно и няма в Тора ни едно слово за нашия свят), а всички събития в Тора – това са висши тайни.

Книгата Зоар с коментари „Сулам”. Глава Беаалотха, 58.

[#21069]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed