Главната трудност в духовната работа

каббалист Михаэль ЛайтманСукот (празникът на колибите), както и всички празници, са символи на духовни състояния, които всеки човек в света трябва да премине, за да се издигне в своите свойства, от нашия свят в света на Безкрайността.

Подем се нарича усилването на връзката между нас, а с това и нашето по-голямо подобие с Твореца. Може да се каже, че не се издигаме, а все по-тясно се сближаваме.

Това не е механичен, а качествен и чувствен подем –  против егоистичната природа. А нея сме в състояние да преборим само със силата на светлината.

В това се състои и трудността. Проблемът не е в егоизма, не е в борбата с природната леност – това правим в обикновения си живот. Но трудността в духовния път е в това, че  действието не се изпълнява с наши собствени сили.

Моята природа може да се измени не с моето усилие, а чрез някаква скрита сила, която трябва да моля да изпълни това действие. И в това е целият проблем!

Ако аз самият работех против егоизма, аз бих се чувствал герой. Така постъпват повечето хора, и същият този егоизъм ни заставя да вървим против него, ако целта си струва.

Ние сме готови така да работим против егоизма си и стремежа му към покой, тъй като чувстваме печалба за своята завист, сладострастие и честолюбие.

Но по духовния  път трябва да отменя себе си и да моля «този», който е противоположен на мен, «този», който не познавам. Да моля «Него» да дойде и да измени моята природа в обратна на нея.

Когато трябва да се обединим, за да победим някого, ние се обединяваме, побеждаваме и се връщаме като герои. Но да се обединим, за да убедим Твореца да ни поправи, да ни съедини е голям проблем! Проблемът е в това, че Творецът е скрит и на нас не ни е ясно, против какво и за какво работим.

Затова много хора започват духовна работа и я след това я оставят. Те не могат да преодолеят това скриване, да се смирят с тази част на нашата работа, която не зависи от нас.

Човек трудно разбира, че за поправяне на себе си, трябва да се обърне към невидимата сила. Затова целият проблем не е в леността ни, а в това, че Творецът е скрит.

От  урока по откъси към празника Сукот, 24.10.2010

[21906]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: