Какво ще помогне да се съхрани семейството?

Да се съхрани семейството може да помогне само силно общество, което удържа двамата съпрузи в правилно направление за духовно развитие, тъй като те преминават през разни състояния – и възходи и падения.

За да бъдат част от това общество и да разберат, че не е възможно духовно да се придвижват поотделно, е необходима двойка.

Обществото на бъдещето сериозно ще се грижи за връзката между съпрузите. За това е необходимо влияние на обкръжението.

Ние вече получихме достатъчно удари от природата, за да разберем, че  трябва да постигнем равновесие с нея.

А затова е нужно да постигнем добри отношения помежду си и тогава тази хармония ще се върне към нас с добро, и всичко ще се нормализира: горещини, студове, магнитни полета, хиляди разни параметри – всичко ще се уравновеси.

Това ще бъде усещане, сякаш този свят е просто райска градина (даже на материално ниво)!

За тази цел е необходимо да постигнем равновесие и това е много просто условие – да се намираме във взаимни връзки във всички области, на всички нива: неживо, растително, животинско и човешко. И едно от тези условия е правилна връзка в семейството.

Кабалистите не приемат за ученици неженени мъже, тъй като мъж без жена е само „половин тяло”. А „половин тяло” не може да бъде поправено. По-рано това условие е било много строго.

Днес всичко стана свободно и на всички е разрешено да учат, защото ние се намираме в преходен период и не можем да задължим хората да се оженят, това е свръх техните сили.

Но ще дойде време и аз се надявам да е скоро, когато следващото поколение ще разбере, че за постигане на равновесие с природата ни е нужен материален порядък – семейство.

Но да съхраним семейството можем само като се обединим в единен стремеж към единна духовна цел. Връзката между съпрузите на битово, материално ниво: деца, семейство, дом, домакинство – вече не могат да удържат хората заедно.

Егоизмът е нараснал дотолкова, че всичко това вече не ни привързва един към друг. Всеки си има работа, способен е да си наеме жилище и напълно да обезпечи себе си.

Днес човек се чувства относително независим, не се нуждае от поддържане на жена и деца – за това съществуват супермаркет, съвременна битова техника, здравна осигуровка. Не е както в миналото, когато без семейство той просто би пропаднал.

Затова само висшата цел, повдигаща се над животинско ниво, до нивото на човек (адам – от думата ”подобен”), подобно на Твореца, разкриваща ни вечността и повдигаща ни над земния живот и смъртта, е способна да обезпечи вътрешно, духовно съединение в семейството.

Но днес да реализира това все още не е по силите на всеки.

От урока по тема “Актуалност в светлината на кабала”, 10.08.2010

 

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed