Кабалисти за кабалистите, ч.5

Скъпи приятели! Моля ви да задавате въпроси по темата на тези цитати на великите кабалисти.

Забележките в скобите са мои.

Кой е кабалист?

Но същността на думата „духовно” (свойството отдаване) няма никакво отношение към философията (защото тя не се занимава с поправянето на човека, а философите размишляват със своите егоистични свойства), защото по какъв начин могат да обсъждат онова, което никога не са видели и усетили?

(Тъй като усещат само в земните свойства, а духовното се постига в свойството отдаване, което е обратно на земното, на егоистичното). Върху какво се основава това (тяхното твърдение, че разбират духовното)? (Ясно е, че се основава на пълното им невежество!).

Защото ако има някакво (вярно) определение, позволяващо да се различи и отдели духовното от материалното, то никой не може да го даде, освен онзи, които е постигнал веднъж духовното и го е усетил (и затова знае точно какво е и материалното, и духовното), а това са истинските кабалисти (постигнали, още в нашия свят, и духовния свят).

Затова ние (за да се опитаме да разберем защо съществуваме и как правилно да живеем дори само в нашия свят) се нуждаем от науката кабала.

Баал Сулам. „Кабала и философията”.

 

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed