Висшият свят – тук и сега!

Въпрос: Ако състоянието, в което трябва да се съединим помежду си като един човек с едно сърце не ни е много ясно, над какво трябва да се съсредоточим или да си представим, четейки книгата „Зоар”?

Отговор: Няма нищо повече от това. Ние се намираме в свят, в който има всички условия, необходими, за да се съберем заедно физически (или виртуално), в стремежа си към разкриване на Твореца, четейки книгата „Зоар”.

В своите детайли нашият свят е подобен на духовния, с тази разлика, че духовният свят е свят на сили, а нашият е на материалните обекти, на следствията на духовните сили.

Всяко стъпало се явява отпечатък на висшето и така те се спускат отгоре надолу, от света на Безкрайността до нашия свят. Това са 125 стъпала и разликата между тях е само в материала, който според степента на слизане става все по-малко духовен. Но всяко стъпало се състои от същите детайли.

Подем означава разкриване на все по-голямата връзка между съставящите света. Към това ни тласка днес всичко случващо се в него.

Какво не ти стига? Връзката между хората. Вътре в нея ти разкриваш духовното ниво „руах”, а в още по-силната връзка – нивото „нешама”.

Сега връзката между нас е егоистична. Ти трябва да започнеш да я превръщаш в истинска духовна връзка.

Който иска да разкрие висшия свят в този живот, трябва преди всичко да разбере, че това разкриване става по законите на природата.

Затова кабала съветва не да изобретяваш свои методики, а да слушаш съветите на кабалистите.

От урок по книгата „Зоар”, 27.07.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed