Кабалисти за кабалистите, ч.6

Скъпи приятели! Моля ви да задавате въпроси по темата на тези цитати на великите кабалисти.

Забележките в скобите са мои.

Кой е кабалист?

Става ясно какви достойнства (особени свойства и знания на сърцето и разума) притежава човекът, удостоил се отново да се слее с Твореца.

Това означава, че той се е удостоил с подобие на свойствата на Твореца, с това, че силата на Тора (светлината на поправянето) е обърнала отпечатаното в него, (егоистичното) желание за получаване, което всъщност е било това, което го е отделяло от същността на Твореца (от абсолютното добро и отдаването) в противоположно и е направила от него (именно от своя егоизъм) желание за отдаване.

И всички негови действия, сега са насочени само към отдаване и принасяне в полза на ближния (в което е подобен на Твореца). И заради това, че се е сравнявал със свойствата на Твореца, той е подобен на орган, който някога е бил отрязан от тялото, но се е върнал и съединил с него. И затова отново знае мислите на тялото, както ги е знаел преди да се отдели от него.

Също е и с душата (точката в сърцето на всеки, стремежът към Твореца, след като се пробуди в човека). След като придобие (поправи се посредством светлината) подобие на Твореца (придобие свойството отдаване вместо изходното свойство за получаване), тя се връща (към връзката с Твореца) и отново знае Неговите мисли (като свои, тъй като е постигнала сливане с Него), както ги е знаела преди отделянето от Него, заради (това, че е разкрила) разликата в свойствата на желанието за получаване (от свойствата на светлината, на Твореца).

И тогава бива изпълнено в човека казаното: „Познай Твореца, бащата твой”. Тъй като тогава се удостоява със съвършеното знание – постига разума на Твореца и се удостоява с разкриването на всички тайни на Тора, тъй като мислите на Твореца са и тайните на Тора.

(Тайни се наричат желанията и мислите на Твореца, защото са скрити от човека посредством различията в свойствата, и стават достъпни за човека в зависимост от степента на подобие на неговите свойства и Твореца).

Баал Сулам. „Статия към края на книгата „Зоар““.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed