Кабалистите за същността на науката Кабала, част 21

Скъпи приятели! Моля ви да задавате въпроси по темата на тези цитати на великите кабалисти. Обещавам да отговарям на тях.

Забележките в скобите са мои.

Науката Кабала и системата „Мусар“

Цел на етиката е щастието на обществото, както го разбира практическият разум, опиращ се на жизнения опит. И в края на краищата, целта не обещава на опитващия се да я постигне никаква изгода над ограничените от природата рамки.

А ако е така, то тази цел не излиза зад пределите на досегаемост от критиката, тъй като, кой може веднъж и завинаги да докаже на индивида, че притежава справедливо количество благо, за да го принуди да се откаже от някаква част от полагащото му се, според неговото разбиране, в полза на обществото?

За разлика от това, религиозната цел обещава на стремящия се към нея, щастие за самия човек. Защото, както вече знаем, човекът, който е постигнал любовта към ближния, според закона за равенството на свойствата, вече се е слял с Твореца и заедно с Него излиза от своя тесен свят, който е пълен със страдание и препъни – камъни, в широкия и вечен свят на отдаване на Твореца и творенията.

Баал Сулам. „Същност на религията и нейната цел”.

 

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed