Дайте да се съгласим с Неговия замисъл

Помните ли приказката за добрия вълшебник? Там се казва, че нито камъка, нито цветето, нито животното могат да дадат на Твореца желание, достатъчно за напълване, което Той е искал да им подари и да отговорят на Неговата любов и отдаване.

Само хората Го разбират, чувстват и могат да Му бъдат подобни, затова те могат да постигнат  обединение помежду си.

Ние сме длъжни да постигнем помежду си подобно обединение, както между това включващо всички в себе си , обобщено като “човек” – и Твореца.

И трябва да разберем, че обединението е най-доброто, че може би именно затова и Творецът ни е разделил на части, за да се обединим сами.

Той ни казва: «Ако можете да станете един за друг така любими, че да се обедините като един човек с едно сърце – значи сте способни да Ме разберете и почувствате, да се присъедините към Мен!”.

Ясно е, че тук се иска голяма работа. Тора разказва, че ангелите (т.е. силите на природата) не са разбрали този замисъл на Твореца, докато творението не се е развило до четвъртия, последен стадий.

И едва на тази последна, човешка степен, идва разбирането, както е казано: «За мен е засято това поле».

Т.е. всичко се прави за човека, а докато развитието на желанието не е достигнало до това ниво, не е възможно да се разбере крайната цел. Както е казано: «Не показват на глупеца половината работа».Ангелите – това са силите вътре в нас, които засега не са достатъчно развити и не разбират замисъла на Твореца и необходимостта от това развитие.

Тъй като двете точки – началото и края на творението, са вече зададени и определят всичко, което ще се случи по пътя между тях.

Ако можем да съединим тези две точки, началната и крайната, цялата програма на Твореца тутакси ще ни се разкрие, от началото до края, понятна във всичките и детайли – и ще трябва само да я реализираме практически.

Тогава в нас няма да възникнат никакви въпроси и съмнения в случващото се.

Но в тази програма има само едно малко допълнение, което се нарича «свобода на волята»!

Т.е. необходимото усилие от страна на самия човек, който трябва да разбере и да пожелае сам да се включи в тази висша програма на Твореца.

Така че : хайде да се съгласим с нея, както ангелите са изслушали обяснението на Твореца и са се съгласили…

От урока по статията “Предговор към “Паним Меирот””, 01.07.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed