Въпрос, който изисква отговор

Баал Сулам пише в “Предговор към ТЕС”, п.2, че съществува един най – известен и мъчителен въпрос, който всеки в света си задава: “Какъв е смисълът на нашия живот?”

Той помита всички други вопроси и съмнения във връзка с изучаването на Кабала. Годините живот, които ни струват толкова скъпо, които ни причиняват толкова мъки и страдания, за да завършат неизбежно – кой се наслаждава от тях, или на кого доставям наслаждение аз?

Виждаме, че нашият живот завършва без каквато и да е полза и резултат. И колкото повече се развива човечеството, толкова по–ясно разбира това. Затова в днешно време, разочарованието и депресията са първи проблем в света.

Във всички поколения, много хора са се опитвали да отговорят на този вечен въпрос, но и досега, той стои пред нас със своята сила и мъчителност, заварвайки ни неподготвени, изгаряйки разума ни и потъпвайки ни в прахта. Тъй като той отрича собственото ни “Аз”. С това човекът не може да се съгласи, защото то засяга вечния корен на неговата душа.

Ако не ставаше дума за нашата вечна същност, бихме могли да изоставим този въпрос, като изключим своя разум с помощта на наркотици или антидепресанти. Но въпросът за смисъла на живота не се отнася само за годините на земното ни съществуване.

Въпросът: “Защо  съм създаден?!” – произлиза от моята основа и ме насочва към първоначалния ми корен, от който мога да науча, за какво съм създаден. Засега успяваме да използваме известната на всички ни хитрост – да се отдадем на потока на живота без да разсъждаваме.

По всякакъв начин се опитваме да се самозалъжем, но ни е все по- трудно да съществуваме по схемата: раждане, училище, университет, работа, деца, старост, смърт. Ние нямаме избор.

За да реша този въпрос, аз трябва да сменя обкръжението, което ми помага да се забравя и да скрия въпроса за смисъла на живота, с обкръжение, което ще ми помогне да го открия и по–бързо да намеря отговора му .

Откъс от урока по статията “Предговор към ТЕС”, 24.05.2010

2 Comments

  1. Според мен логиката е следната:
    Хората са най-развитите животни, а какъв е смисълът на живота на един вълк примерно – да се възпроизведе, следователно и смисъла на човешкия живот е точно това – възпроизвеждане. Чисто и просто това ни е главната цел. Ние хората малко сме се позабравили с това развитие на технологиите и вече си мислим, че не сме животни и сме избягали много от първоначалните си корени и начини на живот.

  2. Здравей Кристиян,
    Безспорно в основата на човешкия живот стои себевъзпроизвеждането, но това достатъчно ли е за да осмисли живота? Все пак ние хората се различаваме от животните – можем да говорим, да общуваме, да мислим, да чувстваме… Нима това не ни прави достатъчно различни от тях, че нашият живот да има повече смисъл от това просто да се възпросизведем? За мен лично животът има много по дълбок смисъл и именно затова се занимавам с Кабала.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed