Буквите – това са моите свойства

Зоар, глава “Ваикра”, п.156: „…Тринадесетте свойства на милосърдието зависят от “йуд”, т.е. от горното крайче на “йуд” – Кетер, в който се намират тринадесетте изправления Дикна.

И затова “йуд” включва “вав-далет”, посочвайки с това  ЗОН вътре в нея, от които се образуват ИШСУТ, и Бина отново става Хохма.

И от тук излизат всички мохин, и те са съвършенството на всичко, тъй като напълването “вав-далет” в гематрията е “йуд”, т.е. те са важни, както и самата тя.“

Въпрос: Зоар разказва много за буквите. В какво се състои връзката между определенията на буквите, които описва Зоар, и буквата, като символ на въздействието на висшата система върху нас?

Отговор: Това е едно и също. Буквите, това са духовни съсъди, чрез които светлината ни въздейства. Можем да говорим за светлината, наричайки я с някоя буква: “йуд”, “вав”, “далет”.

Буквата -това е свойство на светлината, което тя е придобила, преминавайки през нея, за да ни въздейства по определен начин. Буквата е, също така, свойство на духовния съсъд, който се е уподобил на светлината, за да я усети.

Съгласно закона за подобието на свойствата, не е възможно да се усети светлината, ако аз не бъда подобен на тази форма, в която тя ми въздейства. Да допуснем, че светлината преминава през “вав” и ми въздейства. Тогава аз също трябва да придобия свойството “вав”, да приема формата “вав’, за да бъда свързан със светлината.

Понеже аз самият правя подобие на “вав” от своя материал, аз ставам вече не “вав”, а следващата буква – “далет”. Така е, защото моят материал е друг.

Излиза, че от една страна, имаме “йуд” – Хохма, която показва в своето изписване от три букви, в каква форма можем да я възприемем: когато имаме “вав” и “далет” и далет се уподоби на вав.

Но нали далет и вав са две различни букви? Вярно е, те са различни, но са подобни една на друга.

Понеже те са създадени от различен материал, те приемат такива форми. И затова съществуват толкова много форми на буквите, въпреки че всяка една форма -това е отдаване.

Откъс от урока по Книгата Зоар, 23.05.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed