Храмът, който е в сърцето

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Защо за процеса на изправяне е било необходимо да се мине през разрушаването на двата Храма?

Отговор: Изправеният духовен съсъд е длъжен „да получава за да отдава”. Но като начало трябва да се достигне до изправяне на намерението, да се отдава, а след това  „да получава за да отдава”.

Затова е и разрушаването на съвършеното състояние „светът на безкрайността’’, създадено от Твореца, станало на два етапа : от „получаване за да се отдава” към „отдаване заради отдаване” – крушението на Първия Храм, загубили сме светлината Хая, а след това от „отдаване заради отдаване” в „получаване заради себе си” (нечисти желания, клипот) – крушението на Втория Храм, загубили сме светлината Нешама. Така ние сме се озовали в нашия свят.   

С това за нас се създало поле за работа – да възстановим Храма. А доколкото това правим ние самите, то разкриваме себе си в най-съвършената светлина Ехида.   

Същото се отнася и за земното строителство на Храма, затова отначало, както с предходните Храмове, на нас ни е нужно да достигнем духовна степен в себе си, а после да построим външния Храм.  

Остава въпросът – ще ни се наложи ли да го строим в материалния свят? Та нали е казано, че когато нашия свят достигне пълно изправяне, този въображаем свят (олам амедуме) ще изчезне от въображението ни, и ние ще възприемем в своите изправени свойства само духовният свят

При всички случаи, ако Третият Храм бъде построен от камък, то това ще стане само след като го построим в нашите сърца, както това е било с Първи и Втори Храм. Затова ние трябва да съсредоточим цялото си внимание в изправянето на нашите сърца.  

Откъс от урок по книгата Зоар, 15.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed