Търси и непременно ще намериш.

Въпрос: Какво да правя, ако аз дори и пет минути не мога да се съсредоточа върху урока по Зоар? Не знам къде да търся, всичко това, в себе си?

Отговор: Необходимо е, въпреки всичко, да търся къде в мен се намират всички тези свойства, за които разказва книгата Зоар.

Ако на болния биха му казали, че този текст разказва как да оздравее, как да се спаси от беди, от банкрут, проблеми, тогава той жадно би поглъщал този текст, стараейки се да разбере всяка дума.

Той би се старал да го разбере, дори на непознат език, ако се намираше в страх и търсеше в този текст спасение.

Но ние не чувстваме страх от липса на духовното… – и само обкръжението може да породи в нас тази необходимост.

И не е важно, че ти не знаеш къде, в себе си, да търсиш това. И въпреки всичко – търси! Все едно, че влизаш в някакво ново, тъмно, непознато място и нищо не виждаш.

Но у теб има фенерче, и всеки път, когато ти казват нещо, ти започваш да осветяваш около себе си с фенерчето …- и изведнъж ще намериш?!

Като възрастни, ние се учим, напълвайки разума си. Но чрез разума, не се развиват усещанията. А когато сме били деца, ние сме се развивали, слушайки и гледайки, без да разбираме, че чуваме и виждаме. Но именно поради това, в нас, са се развивали усещанията и разумът.

Разказвали са ми, казвали са ми “Виж!” – а аз не съм разбирал. Посочвали са ми връзката между нещата, а аз не съм забелязвал тази връзка! Но именно поради усилията ми да разбера, аз съм се развивал от животно в човек.

Затова и сега, когато желая да развия, в себе си, нови органи на осезание и разум, аз по същиш начин чета и не разбирам за какво става въпрос. Но усилията ми развиват, в мен, нови способности и аз започвам да усещам, и да разбирам скритото от моито осезания и разбирания.

Висшият свят е сред нас. Tрябва само да продължим развитието си от човек в този свят към Него.

Старай се да рагледаш! Така се развиват органите на осезанието. А когато достигнеш усещанията, ще заработи и разума ти.

От урока по книгата Зоар, 11.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed